Izobraževanja za varuške so prvi korak h kakovostnem varstvu otrok

28.6.2017

Kdaj ste opravili tečaj nudenja prve pomoči? Marsikateri starš bo na vprašanje odgovoril, da v času, ko je opravljal izpit za avto … V Meri Popins želimo staršem zagotoviti strokovne in usposobljene varuške, zato zanje organiziramo obvezna brezplačna izobraževanja.

Prav vsaka od naših varušk je opravila tečaj prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja, ki je bil posebej prilagojen za nudenje pomoči dojenčkom in otrokom. Tako so pridobile potrebno znanje in veščine, da bodo v nujnih primerih pripravljene, če bo potrebno; da bodo znale ukrepati hitro, mirno in pravilno. Dolgoletne izkušnje predavateljice Slavi Kukovec zato niso le dragocen vir znanja v teoriji, ampak dobra popotnica pri opravljanju praktičnega preizkusa tehnik umetnega dihanja, zunanje masaže srca, uporabe defibrilatorja ter napotkov za prvo pomoč dojenčku in otroku pri najbolj pogostih nujnih stanjih (zadušitev, alergične reakcije, vročinski krči, poškodbe, krvavitve, opekline idr.). »Predvsem je bil izjemno koristen pogovor s predavateljico Slavi, saj smo skupaj so preigrale različne možne situacije, ki se lahko pripetijo pri varstvu otroka in zahtevajo hitro in pravilno ukrepanje,« je povedala Meri Popins varuška Anja. Ob tem je dodala, da je kljub dolgoletnim izkušnjam na področju varstva otrok prvič imela priložnost o svojih izkušnjah, primernosti postopkov in primerih, ki se lahko zgodijo, debatirati z nekom iz stroke.

Da je praksa najboljša, kadar jo spremlja teorija, je pokazala tudi komunikacijska delavnica. »Že obstoječa znanja, bogate izkušnje iz prakse smo postavili v luč učinkovite komunikacije. Razpravljali smo o učinkovitem navezovanju prvega stika z otrokom, pa tudi o tem, kako učinkovito komunicirati s starši. Takrat se zaveš, kakšno razliko lahko naredi sprememba pristopa, pa čeprav vsebina ostaja enaka,« je dodala Meri Popins varuška Nina. Varuške o metodah niso le poslušale, ampak so uporabo zavestnega pogovora z otrokom, ki mu sporoča, da je slišan, preizkusile tudi v praksi ter na praktičnih primerih preizkusile naravnanost v odnosu do otroka, spoštovanje njegove osebne integritete in druga znanja, ki jih pri svojem delu s pridom uporabljajo.

Prav na področju komuniciranja z otroki in starši smo naredili korak dlje: skupaj z varuškami smo oblikovali komunikacijski protokol Meri Popins. Določili smo način, kako komuniciramo, se obnašamo in izvajamo vse naše aktivnosti. Prepričani smo, da je to prvi korak na poti gradnje medsebojnega zaupanja, ustvarjanja varnega in prijetnega okolje tako za starše, otroke kot tudi za naše varuške.

Vsakemu staršu, ki za občasna kratkotrajna varstva najema Meri Popins varuške, prav s komunikacijskim protokolom omogočamo dolgoročno kakovost storitev, ne glede na to, katera varuška opravlja varstvo otroka. Ker vse varuške pri svojem delu ubirajo enoten pristop, smo prepričani, da bo njihova osebnostna raznolikost še bolje izražena – v dobro otrok, za odlično komunikacijo s starši in njihovo nadaljnjo strokovno rast.

Strokovna podpora in jasno postavljena pravila igre zagotavljajo kakovostno varstvo otrokZdravilna moč gozda
Prijava na novice

Košarica