Prva pomoč pri pikih žuželk (čebele, ose, sršena)

27.8.2018

V poletnem in jesenskem obdobju se (bolj pogosto kot običajno) srečamo s piki žuželk. Družimo se na piknikih na prostem, veliko smo v naravi – tečemo, kolesarimo, se sprehajamo (tudi bosi), nabiramo rože. Delamo na vrtu, pobiramo sladko sadje ter se pogosto mažemo z odišavljenimi kremami za sončenje. Vse to so situacije, kjer je večje tveganje, da nas piči čebela, osa ali sršen –  žuželke, ki lahko s svojim pikom sprožijo tudi alergično reakcijo.

Čebela na mestu pika pusti želo, osa in sršen ne, prav tako se razlikujejo njihovi strupi. Piki vseh treh žuželk so zelo boleči, zato je zaželeno, da ukrepamo takoj.

Ob piku čebele je potrebno čimprej odstraniti želo, da se strup ne sprosti v celoti – ne smemo stiskati mesta pika temveč želo odstranimo s pinceto ali ga z mesta pika frcnemo s kakšnim pripomočkom, ki ga imamo ravno pri roki (košček tršega papirja, konica noža, igralna karta, bančna kartica ipd.). Prizadeto mesto moramo hladiti, saj tako zmanjšamo vnetno reakcijo in upočasnimo prodiranje strupa v krvni obtok.

Strup ose ali sršena pa je termolabilen, zato mesto pika v prvih petih minutah grejemo, da čimbolj izničimo njegovo delovanje, šele po petih minutah lahko oteklino hladimo. Vedeti morate tudi, da osa lahko piči večkrat zaporedoma, saj lahko svoje želo izvleče. Sršen ima več strupa in večje želo kot osa, zato bolj globoko piči in vbrizga več strupa. Mesto pika bolj zateče, bolečina je večja in traja dlje časa.

Čeprav velika večina ljudi zaradi pika žuželk nima težav, pa lahko v redkih primerih pride po piku žuželke do življenjsko nevarne sistemske alergične reakcije. Reakcija na pik se hitro stopnjuje, od srbenja, ki je oddaljeno od mesta pika (lasišče, dlan, podplati), slabosti, bruhanja, driske do težjih stanj – prizadeti težko diha, ima pospešen srčni utrip, je omotičen, lahko tudi izgubi zavest, najtežja stopnja je anafilaktični šok. Nujna je hitra zdravniška pomoč, zato je potrebno že ob prvih naštetih znakih takoj poklicati reševalno vozilo (112).

Če upoštevate nekaj preventivnih ukrepov, se lahko v veliki meri pikom čebel, os in sršenov izognete:

  • ko ste na prostem, ne pijte pijač neposredno iz pločevink – ko jih odložite, lahko spregledate, da je vanje zašla čebela ali osa. Pijačo si vedno natočite v kozarec, da je vsebina dobro vidna. Piki žuželk v ustih ali na vratu so lahko življenjsko nevarni zaradi otekline, ki povzroči zaporo dihalne poti in posledično zadušitev.
  • parfumi, dišeče kreme za sončenje, oblačila pisanih barv so zelo privlačna za strupene žuželke, zato se jih pri aktivnostih na prostem izogibajte, prav tako ne hodite bosi po vrtu, travnikih, sadovnjakih
  • pri športanju na prostem znoj privablja žuželke, zato ste bolj izpostavljeni, če ste zelo malo oblečeni, paziti morate tudi na odprta usta pri teku, kolesarjenju, vožnji z motorjem
  • če je v bližini žuželka, se izogibajte hitrih, agresivnih kretenj, saj se žuželke s pikom branijo. Če vas napade več žuželk, se pokrijte s kosom oblačila (predvsem glavo).
  • če veste, da ste preobčutljivi na strup določene žuželke, morate s seboj vedno nositi set za samopomoč, mobilni telefon, da lahko pokličete pomoč, z vašo situacijo in nujnimi ukrepi pa morajo biti seznanjeni tudi vaši najbližji

 

Breda Banfi, Meri Popins, spletni portal za družine

Veste, kako preprečiti nezgode otrok v domačem okolju?
Prijava na novice

Košarica