Veste, kako preprečiti nezgode otrok v domačem okolju?

16.2.2018

 

Za varnost otrok moramo poskrbeti tudi v domačem okolju, saj se približno četrtina vseh nesreč doma pripeti ravno otrokom, mlajšim od štirih let. Zato je potrebno domače okolje zanje ustrezno prilagoditi.

Ste se kdaj sprehodili po stanovanju in preverili, kje so nevarna mesta, ki bi jih morali zavarovati, katere predmete odstraniti: ostri koti, krhki stekleni predmeti, nezavarovana čistila, kemikalije in zdravila, vtičnice brez zaščite na dosegu majhnih rok, pohištvo, ki ni pritrjeno in se lahko prevrne, nezavarovane stopnice in okna, drseča tla, notranja vrata v stanovanju, ki se ne odprejo tudi iz zunanje strani (vaš malček se lahko zaklene v kopalnico ali vas na balkon).

Ste predvideli možne nevarne situacije, ki jih lahko preprečite: majhni predmeti v dosegu otroških rok, bratec in sestrica, ki velikodušno delita z najmlajšim družinskim članom svoj bonbon ali lego kocke, tekanje po stanovanju s polnimi usti, bazenčki, vedra in kadi napolnjene z vodo in mali čofotalčki brez vašega nadzora, plastične vrečke, ki v igri lahko hitro vodijo do zadušitve, okrasne rastline, ki so lahko tudi strupene.

Največ nevarnosti pa za otroka predstavlja kuhinja. Zato morate biti še posebej pozorni na situacije, v katerih lahko pride do opeklin in oparin, ki so najpogostejše v predšolski dobi otroka. Do oparin lahko pride, ko otrok prevrne nase vrelo vodo, čaj, juho, do kontaktnih opeklin takrat, ko prime vroč likalnik, svečo, pečico, žar. Zato prt na jedilni mizi raje za nekaj časa spravite (da ga z vsem, kar je na njem, ne potegne nase), ne pustite ga samega, ko je v kuhinji prižgana pečica, pazite na ponve z ročaji, na štedilniku uporabljajte le zadnji dve plošči. Varno naj bodo spravljeni tudi ostri predmeti (noži), gospodinjski aparati naj bodo ugasnjeni, kupujte take, ki imajo vgrajena varovala za zaščito pred otroki, koš za smeti naj bo na mestu, ki ga otroci ne dosežejo.

Z zgornjimi nasveti lahko doma ustvarite varno okolje za otroka, na naših tečajih, ki so prilagojeni za nudenje prve pomoči dojenčkom in in otrokom, pa se naučite, kako pravilno ukrepati, če do nezgode vseeno pride.

Breda Banfi, Meri Popins, spletni portal za družine

Vzgojitelj, varuh; bi ga najeli za varstvo svojega otroka?Prva pomoč pri pikih žuželk (čebele, ose, sršena)
Prijava na novice

Košarica