Veste, kako ukrepati v nujnih primerih, če imate dojenčka ali otroka?

6.11.2017

V času svojega razvoja otrok odkriva novosti, rešuje različne izzive, išče nove izkušnje. Če otroku omejujemo njegovo samostojnost in ga preveč varujemo, nima priložnosti, da bi  srečal in spoznal nevarnosti ter se naučil, kako se jim izogniti. Pomanjkanje otrokovih izkušenj zato povečuje nevarnost nezgod in poškodb, po drugi strani pa je lahko nevarna tudi njegova prevelika samostojnost.

Zato moramo otroku omogočiti pridobivanje izkušenj pod nadzorom, ga opozarjati na nevarnosti, ki se mu lahko zgodijo, če ne bo pozoren ali če se ne bo držal omejitev, ki smo jih postavili zato, da mu zagotavljajo varnost. Ker se otrok uči iz lastnih izkušenj, mu ne smemo vsega preprečevati, dobiti mora možnost, da se uči varnega obnašanja. Tako številne nevarnosti, ki spremljajo njegov vsakdan, lahko postanejo del njegovih izkušenj, ki jih postopoma tudi sam obvlada.

Kljub vsem ukrepom pa otroku ne moremo zagotoviti popolne varnosti in ga obvarovati pred vsemi nevarnimi situacijami. Zadušitve, padci z višine, alergične reakcije, zastrupitve, utopitev, udar električne energije, vročinski krči so tiste, ki ga lahko življenjsko ogrožajo. Ukrepati moramo takoj, saj imamo na voljo le nekaj minut dragocenega časa, da rešimo otrokovo življenje. Povprečni čas prihoda reševalcev na kraj dogodka v mestu je 11 minut, možgani brez kisika pa začnejo odmirati po petih minutah. Zato je zelo pomembna naša usposobljenost za nudenje prve pomoči- če imamo znanje, nas ne zajame panika, zato znamo pravilno presojati ter ukrepamo hitro in ustrezno.

Pomembno je tudi poznavanje področij, na katerih se nudenje prve pomoči dojenčku in otroku razlikuje od nudenja pomoči odraslemu človeku (temeljni postopki oživljanja,  odstranjevanje tujkov iz dihalne poti). Poznati moramo tudi, kakšen je ustrezen pristop do otroka, da ga pomirimo in lažje ukrepamo. Pravilno moramo znati ukrepati tudi v drugih situacijah, ki otroka sicer ne ogrožajo, zahtevajo pa takojšnje pravilno ukrepanje (izbit zob idr.).

Ker se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo do otrok, ki jih varujemo, imajo tudi vse naše Meri Popins varuške opravljen tečaj prve pomoči in poznajo vse posebnosti v primeru, da bi morale nuditi prvo pomoč dojenčku ali otroku.

Ker se po statistiki nezgode najpogosteje zgodijo doma in v prostem času, ko smo skupaj z najbližjimi, je zaželeno, da ima vsaj ena oseba v družini znanje, kako ustrezno pomagati. Zato vas vabimo, da se nam pridružite na tečaju prve pomoči, ki je prilagojen za nudenje prve pomoči dojenčkom in otrokom.

 

Breda Banfi, Meri Popins, spletni portal za družine

Mnenja in priporočila staršev so ključna pri izboru, kje in koga najamete za varstvo vašega otrokaVzgojitelj, varuh; bi ga najeli za varstvo svojega otroka?
Prijava na novice

Košarica