Vzgojitelj, varuh; bi ga najeli za varstvo svojega otroka?

10.11.2017

Vzgojitelj, varuh; bi ga najeli za varstvo svojega otroka?

Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok ob prihodu v vrtec nasmejan, srečen in bi z veseljem stekel k vzgojiteljici oziroma vzgojitelju ter svojim prijateljem. Ko se je vzgojiteljici in našim otrokom pridružil Jože, je v skupino vnesel svež in drugačen pogled na vzgojo in skrb za otroke. Naše otroke sta tako vedno pričakali dve osebi polni elana in energije, zato je bil naš odhod v službo veliko lažji, saj smo vedeli, da otroci uživajo pod njunim vodstvom.

Naš Jože je za otroke skrbel iz drugačnega, moškega vidika, v skupino je vnesel tudi malo očetovske skrbi. Otroci so skupaj z njim utrjevali in razvijali fizične sposobnosti, skupaj z vzgojiteljico jih je spodbujal k samostojnosti in neodvisnosti. Všeč pa nam je bilo tudi to, da so otroci vedeli, da se kljub njegovi navidezni robustnosti, vedno lahko pridejo potolažit k njemu v naročje, na pogovor ali samo na crkljanje. Starši smo zadovoljni, da v času, ko otroci niso z nami, preživljajo dragocene urice s toplo in inovativno osebo, kot je Jože. Je sposoben, kvalificiran in kompetenten za delo z otroki.

Priporočilo staršev otrok vrtčevske skupine Ježi

 

V skupinici Meri Popins varušk imamo tudi varuha in vzgojitelja, našega dobrodušnega in vedno nasmejanega Jožeta. Zakaj smo želeli staršem ponuditi možnost, da za varstvo otroka izberejo tudi moškega? Ker vemo, da zaradi razlik, ki že po naravi obstajajo med moškim in žensko, vsak od njiju lahko doprinese svoj delež k vzgoji otrok, skupaj se dopolnjujeta in tako ustvarjata ravnovesje, ki je idealno za vzgojo otroka.

Doma za to ravnovesje vlog poskrbite starši, v vrtcih in občasnih popoldanskih varstvih, kjer otroci preživijo skoraj pol dneva, pa to vlogo prevzemajo večinoma ženske. Zato je pomembno, da v predšolskem obdobju poleg vzgojiteljic tudi moški vzgojitelji pomagajo doprinesti k stabilni moški ali očetovski figuri. Ne gre za to, da bi to delo moški opravljali zelo drugače, ali celo bolje kot ženske, temveč za to, da delo in skrb za otroke opravljajo drugače, z drugačnimi pristopi in avtoriteto.

Kljub temu zavedanju pa naša praksa kaže, da starši tudi za občasno varstvo otrok, kjer imate proste roke pri izbiri, večinoma najemate naše varuške, ženske. Zadržki, ki so bili izraženi s strani staršev v različnih raziskavah v slovenskem prostoru, kažejo predvsem skrb in strah, da so moški vzgojitelji in varuhi lahko potencialni kandidati za zlorabe otrok, da bodo do njih nasilni ipd.. Vendar je tudi za moške, ki delajo s predšolskimi otroki, položaj občutljiv, saj se pri delu z otroki ne morejo izogniti objemanju, negovanju, previjanju in podobnim opravilom.

Zagotovilo in varovalo, da varstvo otrok opravljalo le primerni in profesionalni ljudje (velja seveda tudi za ženske) je, da so predhodno temeljito preverjeni. Zato so vsi, ki pri Meri Popins opravljajo to delo, opravili zahteven selekcijski postopek, ki so ga vodili naši strokovnjaki (strukturiran osebni intervju, psihološko testiranje, praktični preizkus varstva). Preverili smo tudi njihove predhodne reference, vsi imajo potrdilo o nekaznovanosti, ki ga obnavljajo vsako leto.

Za vas, starše, tako nastopamo v vlogi varnostnega filtra, saj vsako varuško izberemo s tako pazljivostjo, kot bi jo izbirali za svoje otroke.

 

Breda Banfi, Meri Popins, spletni portal za družine

Veste, kako ukrepati v nujnih primerih, če imate dojenčka ali otroka?Veste, kako preprečiti nezgode otrok v domačem okolju?
Prijava na novice

Košarica