Zaposlena ženska, žena in mama – znate dobro žonglirati?

3.8.2017

Še dva poslovna klica, skličem sestanek ob 15. uri in odgovorim na e-pošto. Spet bom pozna, upam, da ne bom spet zadnja v vrtcu, ta teden se mi je zgodilo že dvakrat. Popoldne še glasbena šola najmlajšega, sproti moramo še v trgovino. Upam, da bodo nocoj šli otroci pravočasno v posteljo, do jutri moram končati še poslovno poročilo …

 

Zveni znano? Komaj stlačite vse obveznosti v en dan? Se večkrat počutite razpeti med delom in družino, ob tem pa nimate časa zase in prijatelje? Vas poleg tega muči še občutek krivde in stres, ker oboje komaj usklajujete?

Niste edini, s podobnimi izzivi se bolj ali manj uspešno sooča nešteto staršev. Čeprav ni univerzalne formule, ki bi bila primerna za usklajevanje različnih vlog izjemno različnih posameznikov, lahko že z majhnimi koraki življenje bolje uravnotežite.

Prvi korak je že naravnanost. Nenehno usklajevanje dela in družine vzemite kot dejstvo in sprejmite, da enkrat prevlada kariera, drugič družina. Idealno razmerje pol-pol pustite ob strani in sprejmite večno spreminjanje. Mejo postavljajte sproti, določajte jo sami, glede na trenutne prioritete in cilje. Če je, na primer, vaš trenutni cilj pomemben premik v podjetju, boste nekaj časa bolj vpeti v svoje poklicno življenje. Pomembno je, da takrat izključite slabo vest in občutek krivde, ker ste premalo časa z družino, saj vas izčrpavata in hromita.

V drugem koraku se sprijaznite, da vam ni treba vedno narediti vsega. Če kaj ostane za naslednji dan, se svet ne bo podrl. Bodite prilagodljivi, če je treba, spreminjajte načrte. Življenje je preveč nepredvidljivo, da bi od samega sebe zahtevali popolnost; dobro in korektno opravljeno delo je dovolj.

Tretji korak: nihče ni popoln. Če nekaj ne uspe, kot ste si predstavljali, še ne pomeni, da delu niste kos. Nikomur ne uspe vedno, zato do samega sebe ne bodite prestrogi. Stvari niso vedno odvisne le od vas, upoštevati moramo tudi dejavnike in okoliščine, na katere nimamo vpliva. Naučite se sprejemati kompromise in sprejmite tudi svoje neuspehe.

Pri vzpostavljanju ravnotežja med delom in družino so zelo pomembne tudi vaše meje. To naj bo četrti korak. Ne dovolite prestopanja mej, nič ni narobe, če rečete NE. To je vaša pravica, zato se ne obremenjujte, kaj bodo o vas mislili drugi. S postavljanjem mej drugim sporočate, da znate ceniti sebe in svoj čas.

Izjemno pomembno vlogo ima tudi vaše družinsko okolje, saj naj bi se doma razbremenili, tako psihično kot fizično. Če se dobro organizirate, prilagodite zahteve in pričakovanja, ki jih imate tako do sebe kot do domačih opravil, vam bo lažje. Znebite se prepričanja, da morate vse narediti sami, tega ne zmore nihče. Če potrebujete pomoč, prosite zanjo. Tako kot v podjetju, kjer ste kot ekipa močnejši, poskrbite, da bo kot ekipa, v katero so vključeni vsi člani, delovala tudi družina. Delajte, kar vas povezuje, pa četudi je to skupni obisk trgovine, kuhanje kosila ali priprava mize. Obveznosti lahko spremenimo v dragocen čas skupnega druženja, ustvarjanja in medsebojnih pogovorov. Pomembno je le, da je čas, ki ga namenite svojim najdražjim, namenjen res samo njim. Takrat, ko ste z njimi, se jim popolnoma posvetite in se z njimi povežite.

Zadnji korak bi lahko bil tudi prvi, a zanj pogosto zmanjka časa. Poskrbite zase, sami sebi dovolite, da se občasno popolnoma izklopite, pa čeprav za kratek čas. Poiščite dejavnost, ki vas sprošča in vas energetsko napolni, pa čeprav je to samo polurni sprehod v gozdu. Če boste zadovoljni s seboj, bo imela korist od tega tudi vaša družina. In ne pozabite; pri kratkotrajnih odklopih ali pri varstvu med popoldanskim sestankom vam lahko roko ponudi tudi Meri Popins.

 

Breda Banfi, Meri Popins

Stežka zaupate varuškam, ki jih ne poznate?Sledili smo svojemu srcu… Nastala je Meri Popins.
Prijava na novice

Košarica